Що е "Predictive Policing"?



"Predictive Policing" е метод, който се използва от законодателните органи, даващ им възможност да предвидят и анализират бъдещи криминални дейности. "Predictive Policing"  се разделя на четири основни категории: 

методи за предсказване на престъпления
методи за предсказване на бъдещите нарушители на закона
методи за предсказване на идентичността на бъдещия извършител на престъпление
методи за предсказване на бъдещи жертви на дадено престъпление 


Технологията е описана в мейнстрийм медиите като революционна иновация, която е в състояние "да спре престъпността, преди тя да започне".

Въпреки тези хвалебствия от правителствените медии, корпорацията RAND заявява, че това далеч не е така и, че способностите на полицията да предсказва дадено бъдещо събитие не е като това, предсказвано на кристална топка (навярно корпорацията има свои визии за това).

През ноември 2011г. списание TIME номинира „Predictive Policing” като едно от 50-те най-добри изобретения за 2011г. В SSSAЩ този метод се практикува в полицейските управления на няколко щата като Калифорния, Вашингтон, Южна Каролина, Тенеси и Илинойс. 

9 години по-рано (2002г.) излиза фантастичния филм "Специален доклад" , режисиран от Стивън Спилбърг, базиран на разказа на Филип К. Дик. В главната роля е Том Круз. Главното действие се развива във Вашингтон и Северна Вирджиния през 2054 година, където специализиран полицейски отдел хваща убийците преди да са извършили престъплението. 

Имаме пряка демонстрация на тази технология, отново и отново в жанра „фантастика”. Това на ниво зрител е един изключително динамичен, леко мрачен, но забавен филм, на който може да изядеш килограм пуканки с литър кола. Но давайте заравяйте си главата в телефоните и махайте с ръка, не е далеч и момента, в който контрольорите ще могат да вкарват всеки на топло стига да решат, че той е заплаха. Не е трудно да посочиш някой с пръст и да кажеш, че „той ще извърши престъпление след  15 години”. Другото е лесно. След като вече си го вкарал в пандиза, то няма да има и престъпление, няма да има и кой да докаже, че ако този човек е бил навън това е щяло да се случи, няма да има и кой да оспори това, тъй като го грози същата съдба. 

Източници:


Популярни публикации от този блог

Кралицата, извънземните пропаганди и някой хералдически сведения (аdvanced)

Кралицата - допълнения, взаимовръзки и хералдически сведения [част II]

Галактическа История: Извънземни и ДНК произход (I част)

[НЕЗДРАВОСЛОВНО] Пшеничните убийци - Амилопектин А и Глутен

Еnter the VʘID

Плоската Земя – PsyOp 6-5/11 в битката за сплескани съзнания на “великия” reSSSet